KARLOVARSKO

2004 – Cheb: V okolí hradního příkopu vznikla dvě dětská hřiště (TV Západ)

První část rozsáhlých úprav hradního příkopu u chebské Hradební ulice je již hotova. Součástí revitalizace celého území byla výstavba také dvou moderních dětských hřišť.


Několik měsíců trvající stavební úpravy se týkaly jak samotného hradního příkopu, tak i sousedícího parku a lipové aleje. Práce zahrnovaly například vybudování nové cestní sítě, vybavení celého území mobiliářem a lampami veřejného osvětlení nebo osazení dvou dětských hřišť. 

V parku podél Brandlovy ulice se přitom nachází hřiště určené těm nejmenším a v centrální části příkopu sportovně zaměřené hřiště pro větší děti. Na konci lipové aleje pak vyrostly nový altánek a lávka, která zkracuje cestu do klášterních zahrad v Hradební ulici. Celá akce byla financována z městského rozpočtu a stála několik milionů korun. 

„Tam asi bychom měli odlišit tu stavební investici, která tam byla provedena - to je vybudování té cestní sítě všech těch úprav, lávka altán, které tam jsou. Tam byly náklady asi tři a půl milionu korun, bez mobiliáře, to je bez těch laviček, odpadkových košů, těch vývěsek, které tam budou k dispozici. Tam ty náklady tedy byly asi dalšího půl milionu korun. Pokud jde o ta vlastní hřiště, tak náklady na ty hřiště budou kolem tří milionů korun. Je třeba říct, že něco stojí ty vlastní herní prvky, které tam jsou instalovány a část těch nákladů jsou náklady na přípravu, aby tam mohly být namontovány,“ uvedl místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

V rámci úprav byl proveden také archeologický průzkum příkopu, který zajišťovalo chebské muzeum. Po vyklizení místy až pětimetrové vrstvy smetiště byla na konci příkopu odkryta gotická strážnice uzavírající městské opevnění, která bude zakonzervována a stane se součástí prohlídkové trasy krajinné výstavy v roce 2006. Práce v hradním příkopu a jeho okolí ale ještě úplně nekončí. Na řadu mají nyní přijít výsadby zeleně. 

„To vše by mělo být dokončeno v letošním roce. A když se vezmou veškeré náklady, které tam budou vloženy, tak je to kolem 10 milionů korun,“ spočítal místostarosta. 

Zatímco dětská hřiště v příkopu jsou už hotová, výstavba dalšího v blízkosti základní školy na sídlišti Skalka v těchto dnech finišuje. Na jeho vybudování dala chebské radnici dvoumilionový příspěvek Nadace Duhová energie. Dominantou tohoto hřiště s řadou herních prvků bude vysoká síťová věž určená větším dětem. 

„Veškeré herní prvky, které tam jsou, budou hrazeny z těch dotačních prostředků. Ostatní věci půjdou na náklady města. To je úpravy, které se tu budou provádět pro tu instalaci, úpravy ploch, které tam budou a oplocení. Tam ty náklady budou ještě asi kolem milionu korun,“ dodal Vanoušek. 

Dětské hřiště na sídlišti Skalka by mělo být dokončeno ještě v září.