KARLOVARSKO

2004 – Cheb: Galerie výtvarného umění nabízí dvě výstavy (TV Západ)

V chebské Galerii výtvarného umění pro vás připravili dvě nové výstavy. Ve druhém patře můžete navštívit reprezentativní kolekci nazvanou Folklorismy v českém výtvarném umění 20. století a v Kabinetu kresby a grafiky dílo olomouckého malíře Petra Jochmanna.


Výstava Folklorismy v českém výtvarném umění 20. století ukazuje, jaký vliv měla lidová kultura na vývoj všech oborů výtvarného umění od malířství a sochařství až po architekturu. Expozici připravilo České muzeum výtvarných umění v Praze. A poté, co skončí v Chebu, bude k vidění například i v Galerii v Hodoníně nebo v Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě.

Ohlasy lidové kultury v českém malířství dokumentují vystavené obrazy Josefa Čapka, Václava Špály, Karla Svolinského a řady dalších umělců. Motivy z venkovského života se objevují také v návrzích dobových plakátů Alfonse Muchy a Jana Preislera nebo v knižních ilustracích Josefa Lady a Adolfa Kašpara. Na výstavě nechybí ani ukázky nábytku a modely či dobové fotografie představující díla významných architektů, například Dušana Jurkoviče nebo Josefa Gočára. Obor užitého umění tady pak reprezentují Zdeňka Braunerová nebo Vladislav a Ida Vaculkovi. 

Skutečnost, že lidovou kulturou se umělci inspirují i v současné době, dokládá dřevěný třímetrový krajkový sloup sochaře Davida Medka z loňského roku, který chebskou expozici zahajuje. Ta zde přitom bude k vidění až do 28. listopadu. 

Výstava Petra Jochmanna mapuje zhruba dvacetileté období, ve kterém se tento třiapadesátiletý výtvarník věnoval převážně kresbě. Typickým znakem vystavených děl z osmdesátých a devadesátých let je použití velmi jednoduchých prostředků, a to například balicího papíru nebo obyčejných per a propisovaček. Výstava potrvá do 14. listopadu.