PLZEŇSKO

Svatováclavský víkend zve na Dny Šumavského trojhradí

Během svatováclavského víkendu, 28. a 29. září, se fanoušci středověku mohou těšit na tradiční Dny Šumavského trojhradí. Ústředním tématem šumavských hradů Rabí, Velhartic a Kašperku budou „Stroje a středověké mechanismy“.


Zájemci se seznámí s důmyslnými zařízeními, která využívali naši předci, i se znalostmi mechaniky ve středověku. Na hradě Rabí se zaměří na kuše, Velhartice představí kolový jeřáb. Na Kašperku bude poprvé k vidění funkční model padacího mostu. Chybět nebude doprovodný program pro nejmenší návštěvníky, hudební vystoupení ani ukázky řemesel.

„Společným tématem letošních podzimních Dnů Šumavského trojhradí jsou jednoduché stroje, které změnily svět. Jedná se o vynálezy, stroje a mechanizmy, které kromě jiného umožnily výstavbu monumentálních hradních komplexů, které obdivovali nejen tehdejší současníci, ale které obdivujeme i my dnes“, říká jeden z organizátorů Zdeněk Svoboda. 

Každý z hradů představí návštěvníkům repliku jednoho středověkého stroje, který zasáhl do historie dané památky a váže se k němu zajímavý příběh. „Nebudeme využívat audiovizuální efekty, ale funkční repliky důmyslných zařízení, na jejichž principu i dnes funguje mnoho zařízení a strojů, bez nichž si už náš život nedokážeme představit. Samozřejmostí je interaktivita, to znamená, že si všechna zařízení návštěvníci budou moci sami vyzkoušet“, doplňuje Zdeněk Svoboda. 

Se stavební historií hradu Velhartice je spjat středověký jeřáb. S jeho pomocí byla v polovině 14. století postavena mohutná věž Putna a důkazy o užití stoje jsou na jejích zdech patrné dodnes. Po celý víkend tu budou probíhat speciální prohlídky hradního areálu, které se zaměřené na jeho stavbu a středověké stavebnictví obecně. Pokusí se odpovědět také na otázky, z čeho se stavěly středověké hrady, jak dokázali naši předkové postavit rozsáhlé stavby bez použití moderních technologií nebo jaké používali materiály a postupy. Premiérově bude představen funkční model středověkého jeřábu, který si zájemci budou moci vyzkoušet. Prohlídky začínají každou hodinu od 10:00 do 15:00. 

Na Rabí bude vystaven funkční model kuše – zbraně, která se nesmazatelně zapsala do dějin hradu. „Při obléhání hradu Rabí v roce 1421 jeden z obránců hradu právě kuší vystřelil oko Jana Žižky z Trocnova, který tak definitivně oslepl“, připomíná nejslavnější příběh hradu zástupkyně kastelána Hana Rudová. Celý hradní areál bude během víkendu přístupný samostatně, bez průvodce. Příchozí si budou moci projít obě nádvoří, vyjít do prvního patra Nového paláce, které slouží jako vyhlídkové místo, navštívit nejstarší část hradu včetně vysoké obytné věže nebo prozkoumat členitá sklepení. „Pro všechny zvídavé návštěvníky jsme připravili i menší doprovodný program, kdy se promění v badatele, budou poznávat hradní areál z nových úhlů pohledu a vyplňovat při tom pracovní list. Pokud zadané úkoly zvládnou, mohou se těšit na malou odměnu“, slibuje Hana Rudová.

Na Kašperku bude poprvé představen funkční model stěžejkového padacího mostu, jehož řetězy visely na dlouhých pákách zapuštěných do štěrbin ve zdi. Tento typ padacího mostu byl v českém prostředí poměrně vzácný a na hradě Kašperk se nacházel před vstupní branou na nádvoří. Kromě programu zaměřeného na středověké mechanismy zahraje na nádvoří hradu v sobotu 28. 9. středověká hudební skupina Holba a po oba dva víkendové dny budete moci ochutnat dobroty z dobová kuchyně a obdivovat umění mistra tesaře a kováře. Nádvoří bude po dobu trvání akce zpoplatněno. Dospělí zaplatí 50,- Kč, snížené vstupné bude 20,- Kč.