KARLOVARSKO

Sokolov: Dřeviny v parcích procházejí ozdravnými zásahy (TV Západ)

Pravidelnou údržbu městské zeleně v Sokolově provádí společnost SOTES, a to včetně zásahů během vegetačního klidu dřevin. Jednou za zhruba pět let se pak realizuje větší ošetření, které vyšlo na letošek.


„Město Sokolov je opravdu městem zeleným, tzn. že té zeleně tady je plno. Nicméně ta nejhlavnější zeleň, to znamená ty plíce města, jsou dva parky, které tady máme v dolní části města, to znamená Husovy sady a Zámecký park. Průběžně děláme nějaké menší zásahy, ale jednou za čas je opravdu potřeba udělat ty zásahy větší. A k tomu právě teď dochází v těchto dnech a v těchto týdnech, které nás čekají. Je potřeba podotknout, že to už dělá společnost SOTES ve spolupráci s autorizovanou firmou, která opravdu těmto věcem rozumí, protože v rámci tohoto dojde k opravdu zdravotním a bezpečnostním řezům stromů, někde bude redukována koruna a zkrátka budeme se těm stromům věnovat zevrubně. Vše bude také probíhat lezeckou, vysloveně lezeckou technikou,“ uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Dobrý stav dřevin v parcích umožní provést arboristické práce bez kácení a s ohledem na chráněné druhy zvířat a hnízdícího ptactva.

„Tyto zásahy nebudou spočívat v tom, že byť jediný strom bychom pokáceli, to znamená, že všechny stromy ošetříme, ale zůstanou. A samozřejmě budeme postupovat i v souladu s tím, že na některých stromech mohou hnízdit ptáci, mohou tam být nějaké významné živočišné druhy. Takže to vše samozřejmě bedlivě budeme sledovat a tohle budeme mít na zřeteli jako první. Předpokládaný konec by měl být koncem měsíce října. Co se týče nákladů, tak pro nás dobrou zprávou je, že čerpáme dotaci z Krajského úřadu. Celá akce bude stát více než sedm set tisíc korun, přičemž více než pět set tisíc korun jde právě dotačně z rozpočtu Karlovarského kraje a dvě stě tisíc to bude stát městskou sokolovskou pokladnu,“ spočítal Picka. 

Na stromech budou prováděny zdravotní či bezpečnostní řezy, či naopak vazby nebo redukce korun. Vstup do parku není během prací omezen.