PLZEŇSKO

Plzeňský Prazdroj snížil emise o polovinu díky obnovitelným zdrojům

Plzeňský Prazdroj snížil emise z výroby za posledních pět let téměř o polovinu, především díky investicím do obnovitelných zdrojů a digitalizace. Podnik se zaměřuje na udržitelnost, inovaci stáčecích linek a redukci spotřeby vody, čímž přispívá k nižšímu dopadu na životní prostředí.


Podle údajů Plzeňského Prazdroje se za posledních pět let emise ve výrobě snížily téměř o polovinu.

V roce 2019 pivovary produkovaly 19 procent všech emisí CO2 z celého hodnotového řetězce, zatímco v roce 2024 to bylo 13 procent.

„Zaměřujeme se na snižování dopadu našeho podnikání na životní prostředí, na které přímo navazují desítky konkrétních projektů. Investujeme do obnovitelných zdrojů energie, snižujeme spotřebu vody ve výrobě, inovujeme stáčecí linky a přecházíme na plně automatizované sklady. Udržitelnost zkrátka chápeme jako způsob myšlení, který se promítá do všech oblastí našeho podnikání – od nákupu surovin a výběru technologií v pivovarech přes plánování a dopravu až po obaly,“Jakub Zaoral

Investice do obnovitelné energie a digitalizace provozu

Manažer udržitelnosti Plzeňského Prazdroje uvedl, že podnikání směřuje k redukci dopadu na životní prostředí prostřednictvím konkrétních projektů a že se investuje do obnovitelných zdrojů energie, snižuje se spotřeba vody ve výrobě, inovují stáčecí linky a postupně se přechází na plně automatizované sklady.

Fotovoltaika a automatizace skladů

V loňském roce Prazdroj realizoval významné investice do fotovoltaiky, kterou instaloval ve všech svých pivovarech. Díky vlastním solárním elektrárnám tak dokáže pokrýt část spotřeby svých pivovarů. Dalším krokem ke snižování emisí je plně automatizovaný sklad v Plzni, který minimalizuje používání vysokozdvižných vozíků na plyn a nahrazuje je autonomním kolejovým systémem přepravujícím palety ze stáčírny do skladu a k nákladnímu vozu.

Stáčecí linka a obaly

Po spuštění nové automatické stáčecí linky v plzeňském pivovaru za 700 milionů korun začal Plzeňský Prazdroj plnit veškerá piva a cidery určené pro český trh do vratných skleněných lahví. Tím se posiluje cirkularita obalů a snižuje závislost na jednorázových obalech.

Snížení spotřeby vody a enviromentální hydra

„Loni jsme pokračovali i v šetrném hospodaření s vodou. Díky našim dlouhodobým opatřením na úsporu vody jsme dokázali snížit spotřebu na 2,79 litru vody na jeden litr piva, zatímco ještě v roce 2012 to bylo 3,6 litru. Světový průměr je přitom 4-5 litrů vody na jeden litr vyrobeného piva,“ uvedl Jakub Zaoral.

Podíl jednotlivých oblastí na emisích a projekty pro zlepšení

Největší podíl emisí připadal na obaly, které tvořily 27 procent emisí, následované chlazením piva v hospodách, restauracích a obchodech s 21 procenty. Doprava a logistika měla 15 procent podílu a investice a nákup služeb generovaly osm procent emisí.

Mezi projekty na snižování spotřeby a zlepšení efektivity patří Chytrej výčep, který pomáhá majitelům restaurací omezovat spotřebu vody a energií ve výčepech; Pro chmel podporuje české pěstitelé chmele v efektivnějším hospodaření s vodou; a v rámci projektu Pro ječmen hledáme cesty, jak pomocí principů regenerativního zemědělství stabilizovat výnosy sladovnického ječmene, které jsou klíčové pro české pivo, ohrožené klimatickou změnou.


Zdroj: REGIONPLZEN.CZ