BRNĚNSKO

Mikulov bojuje proti soudnímu rozhodnutí o hrobce

Město Mikulov se postavilo proti nedávnému soudnímu rozhodnutí, které Dietrichsteinskou hrobku přisoudilo Mercedes Dietrichsteinové. Starostka Jitka Sobotková tvrdí, že soud ignoroval městské argumenty a Benešovy dekrety.


Vedení města Mikulov vyjádřilo nesouhlas s nedávným rozhodnutím soudu, který přisoudil Dietrichsteinskou hrobku Mercedes Dietrichsteinové. Město předkládá řadu argumentů, proč by verdikt měl být přehodnocen. Hlavním bodem nespokojenosti je údajné přehlédnutí všech městských tvrzení a důkazů ze strany břeclavského soudu.

Starostka Mikulova, Jitka Sobotková z hnutí ANO, poukazuje také na další námitky. „Město je přesvědčeno, že soud prvního stupně nerešpektoval tehdejší právní předpisy a fakticky zpochybnil závaznost Benešových dekretů,“ uvedla Sobotková. Tyto dekrety tvoří právní základ pro městské odvolání.

Dlouholetý spor o majetek

Spory o majetek mezi Mercedes Dietrichsteinovou a městem Mikulov trvají už několik let. Není to poprvé, co se případ ocitl před Krajským soudem v Brně. Dědička rodu Dietrichsteinů požadovala po městě navrácení pěti budov a zhruba dvou set pozemků. Žaloba z roku 2015 však skončila neúspěšně. Při odvolání v roce 2017 rozsudek krajského soudu potvrdil, kromě výjimky týkající se Dietrichsteinské hrobky. Tento bod byl navrácen břeclavskému soudu s doporučením, aby zhodnotil, jaký dopad má rozhodnutí na právo na osobní a rodinný život.

Majetek otce Mercedes Dietrichsteinové byl po válce zkonfiskován pro údajnou kolaboraci s nacisty. Ten se proti tomu během svého života nebránil.

Další šlechtické spory

Ve vyrovnáních mezi šlechtickými rody a státem či městy není spor s Dietrichsteiny ojedinělý. Podobné spory vedou například rody Lichtenštejnů, Czerninů nebo Colloredo-Mansfeldů. Mansfeldové prohráli šest z celkových sedmi sporů a bilance u rodu Lichtenštejnů je podobná. I Dietrichsteinové žalovali stát v několika případech. Požadavky těchto rodů zahrnují nejen vrácení zámků jako Opočno nebo Lednicko-valtického areálu, ale i lesů a polí.

Na jihu Moravy například město Blansko vede spor s potomky rodu Salmů, přičemž se pře o vlastnictví lesů, polí a Salmova mlýnu.

Rozhodnutí odloženo

Krajský soud v Brně rozhodnutí ve sporu o vlastnictví Dietrichsteinské hrobky odročil. Nový termín pro vynesení rozsudku je stanoven na čtvrtek 20. června. Dnešní slyšení se týkalo závěrečných řečí zúčastněných stran.