PLZEŇSKO

37. Finále Plzeň rozdalo Zlaté ledňáčky, vyhráli Slováci

Letošní 37. ročník festivalu Finále Plzeň, který se konal od 20. do 25. září, navštívilo cca 15 960 návštěvníků. Šest dnů nabitých nejen filmovým programem přineslo více než 180 projekcí.


O Zlaté ledňáčky se utkalo 9 filmů v kategorii nejlepší hraný nebo animovaný film, 9 snímků v soutěži dokumentárních filmů, 10 projektů v kategorii seriálová tvorba, 4 televizní či internetové počiny v oblasti film a minisérie a 12 krátkometrážních studentských snímků. O vítězích rozhodovaly mezinárodní a studentské poroty. Slavnostní zakončení festivalu proběhlo 25. září v prostoru DEPO2015, večerem provedl Petr Vančura. Skupina Prima, která je nově partnerem sekce Finále pro neslyšící, předala šek v hodnotě 30 000 Kč organizaci Tichý svět, která ji pomáhá organizačně a technicky zajistit. Nadcházející 38. ročník Finále Plzeň se uskuteční v termínu 26. září až 1. října. 

Zářijová Plzeň se v době trvání festivalu proměnila v centrum českého filmu s množstvím hvězdných hostů. Festival navštívili Pavla Beretová, Václav Neužil, Jana Plodková, Vít Klusák, Oskar Hes, Vojtěch Vodochodský, Alena Doláková, Alžběta Malá, Stanislav Majer, Martin Finger, Vladimír Polívka, Lucie Žáčková, Veronika Žilková, Petr Lněnička a mnoho dalších. 

„Tvůrci a tvůrkyně nám dali důvěru a svěřili nám letos velké množství premiér, a tak jsme mohli plzeňským divákům ukázat spoustu zbrusu nových filmů, Ať už se jednalo o zahajovací film Rok vdovy ve světové premiéře, o předpremiéru Amerikánky nebo dokumentu Ještě nejsem, kým chci být. Mezinárodní poroty nám daly velmi pozitivní zpětnou vazbu ohledně kvality současné české kinematografie. Mám pocit, že 37. ročník je jeden z nejpovedenějších za poslední roky,” řekla ředitelka Eva Veruňková Košařová.

Zájem veřejnosti o festivalový program potvrzují vyprodané projekce filmů Rok vdovy, Architektura ČSSR 58–89, Amerikánka, Ještě nejsem, kým chci být, Zápisník alkoholičky, After Party, Bomba, tata_bojs.doc a tří uvedení filmu Vlny, včetně speciálního promítání v Českém rozhlase Plzeň.

„Těší mě, že jsme letos divákům nabídli žánrově velmi pestrý program, stejně tak mám radost z toho, že témata a regiony představené v rámci oficiálního programu se povedlo propojit i s programem pro filmové profesionály. Diváci se tak mohli seznámit s kinematografií Pobaltí, zatímco čeští filmaři a filmařky v rámci koprodukčního panelu diskutovali o potenciálu vzájemných koprodukcí. V rámci nové sekce Ženy a film se publikum seznámilo s inspirativními filmařkami, jako součást industry programu pak byly představeny výsledky studie Ženy v audiovizuálním průmyslu: hraný film. Ačkoli závěry studie přinesly nepříliš optimistickou zprávu, věříme, že pomohou otevřít řadu zásadních témat, které pomohou přispět k postupným změnám,” uvedla umělecká ředitelka festivalu Lenka Tyrpáková.

Finále Plzeň opět otevřelo své kinosály u vybraných projekcí i pro neslyšící. Vybrané filmy byly opatřeny speciálními titulky a úvodní slova i následné diskuse byly tlumočeny do českého znakového jazyka.

Proběhla celá řada společenských akcí, které byly v režii festivalu, České televize, skupiny Prima a TV Nova a dalších společností a partnerů akce. Součástí doprovodného programu byl také Festival vína nebo oslava 30 let televize Nova.

VÍTĚZNÉ FILMY 37. FINÁLE PLZEŇ

ROZHODNUTÍ MEZINÁRODNÍCH POROT

Autory Ceny Zlatý ledňáček jsou Adéla Přibáňová a Vít Zavadil. Cenu vyrobila umělecká sklárna Kolektiv Ateliers v Novém Boru.

Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film

OD MARCA DO MÁJA

REŽIE | Martin Pavol Repka

PRODUCENTI | Tomáš Pertold (Perfilm)

KOPRODUCENTI | PFX, Studio BEEP

HRAJÍ | Zuzana Fialová, Jozef Abafi, Natália Fašánková, Jana Markovičová, Damián Humaj

Vyjádření poroty: Po dlouhé a vášnivé diskusi jsme se rozhodli ocenit film, který nás hluboce zaujal a zasáhl. Za jemnost a něhu, s jakou pojednává o každodenním životě jedné rodiny, za procítěné pochopení jemné rodinné dynamiky, za odvahu vtáhnout své diváky do křehkých příběhů a za umění nacházet v nich malé zázraky, za působivou autenticitu filmu a zdánlivě nenucené, mistrovské vedení herců i neherců získává cenu za nejlepší film Od marca do mája! Doufáme, že se od tohoto debutujícího režiséra dočkáme dalších snímků!

Zlatý ledňáček za nejlepší dokumentární film

JEŠTĚ NEJSEM, KÝM CHCI BÝT

REŽIE | Klára Tasovská

PRODUCENTI | Lukáš Kokeš (Somatic Films), Klára Tasovská (Somatic Films)

KOPRODUCENT | nutprodukcia, Mischief Films, ARTE, Česká televize

Vyjádření poroty: Za vizuálně úchvatné a poutavé vyprávění s maximálním respektem k tématu, za snahu o uznání nekompromisní práce hlavní hrdinky a hledání její identity jako ženy a queer umělkyně v obtížné době udělujeme cenu za nejlepší film filmu Ještě nejsem, kým chci být režisérky Kláry Tasovské.

Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“

TO SE VYSVĚTLÍ SOUDRUZI, 5. DÍL

REŽIE | Matěj Chlupáček

PRODUCENTI | Jan Lekeš (Česká televize), Maik Platzen, Frank Seyberth (ZDF), Matěj Chlupáček (Barletta), Maja Hamplová ( Barletta), Robert Schaefer, Bettina Wente (Network Movie Film)

HRAJÍ | Jiří Macháček, Jan Cina, Anna Fialová, Leoš Noha, Darija Pavlovičová, Lenka Termerová

Vyjádření poroty: Od začátku do konce byl TO SE VYSVĚTLÍ, SOUDRUZI! velmi zábavný díky výrazným postavám, poutavému ladění a zábavnému vyprávění. Obzvláště působivé je, jak příběh kombinuje historické prostředí a dobu s nadpřirozenými prvky a inovativním způsobem využívá pozadí studené války z 80. let minulého století k vystavění příběhu, postav a tónu. Zvolená témata jsou univerzální, což umožňuje širokou globální působivost. Postavy jsou zábavně a vtipně vykresleny, ale ukazují i zranitelnost a citlivost. Režijní postupy jsou opravdu poutavé - nejenže barvy a vizuální stránka skvěle vykreslují prostředí 80. let, ale stylizované sekvence, jako např. hudební montáž na začátku a zpomalená bojová scéna, přispívají k jedinečnosti díla.

Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“

TŘI ZLATÉ DUKÁTY

REŽIE | Mariana Čengel-Solčanská

PRODUCENTI | Silvia Panáková (Dayhey), Zuzana Balkóová (RTVS)

KOPRODUCENTI | Česká televize

HRAJÍ | Katarína Krajčovičová, Ladislav Bédi, Jitka Čvančarová, Jozef Vajda, Peter Kadlečík, Jana Hubinská, Lesana Krausková, Michal Isteník, Zuzana Norisová, Marián Labuda ml.

Vyjádření poroty: TŘI ZLATÉ DUKÁTY skutečně vynikly jako pohádka, která ctí a oslavuje tento českému publiku dobře známý styl milého a veselého vyprávění, ale v současném pojetí. Kombinuje nostalgické kouzlo se zajímavým příběhem, propojuje staré a nové technologie a další současná témata, nabízí zábavné kontrasty mezi postavami a skvělou vizuální formu. Úchvatné kostýmy a pečlivá práce s kamerou nás přenesly do kouzelného světa, kde vizuální stránka výborně podporuje vyprávění. Zaujalo nás také, jak se film věnuje stereotypům těchto archetypálních postav, kdy i záporní hrdinové jsou vykresleni jako ucelené, trojrozměrné charaktery.

Zlatý ledňáček za nejlepší studentský krátkometrážní film

MIMO

REŽIE | Piotr Jasiński

PRODUCENTI | Ester Valtrová (FAMU)

HRAJÍ | Josef Trojan, Jakub Kalián, Vasil Fridrich

Vyjádření poroty: Film promyšleně zkoumá témata přátelství a identity a svým jemným, ale účinným přístupem vede diváka na cestu přemýšlení. Chemie mezi hlavními herci je nenucená a jejich výkony nás vtahují do složitých emocí jejich vztahu. Režisér umně vytvořil přirozenou, emocionálně bohatou dynamiku, která přirozeně vytváří napětí a díky níž každý okamžik působí opravdově. Tleskáme režiséru Piotru Jasińskému, představitelům hlavních rolí Josefu Trojanovi a Jakubu Kaliánovi a celému týmu, který za filmem Mimo stojí, za vyprávění příběhu, který tak hluboce oslovuje diváky.

ROZHODNUTÍ STUDENTSKÝCH POROT ZČU

Autorkou ceny studentských porot ZČU je Markéta Halamová z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. 

Cena za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film

VLNY

REŽIE | Jiří Mádl

PRODUCENTI | Dawson Films, Wandal Production (SK)

KOPRODUCENTI | Český rozhlas, Česká televize, Barrandov Studio, innogy a RTVS

HRAJÍ | Vojtěch Vodochodský, Táňa Pauhofová, Stanislav Majer, Vojtěch Kotek, Martin Hofmann, Tomáš Maštalír, Igor Bareš, Marika Šoposká, Petr Lněnička, Matyáš Řezníček

Vyjádření poroty: Cenu tomuto filmu udělujeme za uvěřitelné ztvárnění charakterů, výjimečné vizuální pojetí a za zdařile vyvážený příběh. Oceňujeme vynikající herecké výkony a schopnost snímku vzbudit v lidech na jedné straně soucit a na druhé straně odvahu bojovat.

Cena za nejlepší dokumentární film

JEŠTĚ NEJSEM, KÝM CHCI BÝT

REŽIE | Klára Tasovská

PRODUCENTI | Lukáš Kokeš (Somatic Films), Klára Tasovská (Somatic Films)

KOPRODUCENT | nutprodukcia, Mischief Films, ARTE, Česká televize

Vyjádření poroty: Snímek v nás rezonoval silou s jakou rozhýbal jednotlivé fotografie, precizní hudbou, střihem a strukturou, která zrcadlila události zachycené na nich a umocnila emoce, jež dílo Libuše Jarcovjakové zanechává.

Cena za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“

TO SE VYSVĚTLÍ SOUDRUZI, 5. DÍL

REŽIE | Matěj Chlupáček

PRODUCENTI | Jan Lekeš (Česká televize), Maik Platzen, Frank Seyberth (ZDF), Matěj Chlupáček (Barletta), Maja Hamplová (Barletta), Robert Schaefer, Bettina Wente (Network Movie Film)

HRAJÍ | Jiří Macháček, Jan Cina, Anna Fialová, Leoš Noha, Darija Pavlovičová, Lenka Termerová

Vyjádření poroty: Seriál zaujme svou unikátní estetikou sovětského retro-futurismu, která propojuje hravé zpracování s vizuálně podmanivým světem. Kontrast mezi absurdními situacemi a zakotvením ve skutečných událostech dodává příběhu zábavnou dynamiku. Tento přístup vytváří jedinečnou atmosféru, kde i surrealistické momenty působí přirozeně.

Cena za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“

TŘI ZLATÉ DUKÁTY

REŽIE | Mariana Čengel-Solčanská

PRODUCENTI | Silvia Panáková (Dayhey), Zuzana Balkóová (RTVS)

KOPRODUCENTI | Česká televize

HRAJÍ | Katarína Krajčovičová, Ladislav Bédi, Jitka Čvančarová, Jozef Vajda, Peter Kadlečík, Jana Hubinská, Lesana Krausková, Michal Isteník, Zuzana Norisová, Marián Labuda ml.

Vyjádření poroty: Snímek vyniká svým vizuálním zpracováním, kde kamera citlivě zachycuje krásu přírody v harmonii s příběhem. Kontrast mezi minulostí, tradicí a magií na jedné straně a novotou, progresivismem a technologií na straně druhé vytváří poutavou dynamiku, která podtrhuje klíčové téma filmu. Hodnoty, jež film prezentuje, neplynou z nadpřirozena, ale z lidské síly, odvahy a morálních rozhodnutí, což činí příběh nadčasovým a přístupným.

O festivalu: Finále Plzeň přináší kurátorský výběr toho, co by divákům nemělo z aktuální české kinematografie uniknout. Řada filmů kiny proletí rychleji, než je divák stačí vůbec zaznamenat, některé se do distribuce ani nedostanou. Na Finále se však s nimi diváci mohou seznámit, navíc za účasti početných delegací tvůrců. Do programu zařazujeme na sto tuzemských snímků od předpremiér, premiér či snímků natočených v české koprodukci. Publikum se může seznámit i se zásadními filmy našich sousedů či dalších vybraných evropských regionů. Vítězné snímky vybírají zahraniční odborné poroty, které tak zprostředkovávají nový pohled na domácí kinematografii.