LIBERECKO

Václavice řekly ne větrníkům a čelí vodní krizi

V obci Václavice hlasovala většina místních v anketě proti dalším větrným elektrárnám. V současné době nemají obyvatelé přístup k vodovodní síti, zásobují se vodou z vlastních studní nebo vrtných jam upravených pro osobní užití. Pitnou vodu si musí lidé kupovat, neboť voda ze studní není pitná a je určena pouze pro užitkové účely.

Spodní hladina vody ve Václavicích však klesá. Důvodem je jak změna klimatu, tak i těžba v nedalekém dole Turów. Obyvatelé Václavic jsou proto nuceni s vodou šetřit. Iva Červená z osadního výboru Václavic pro Český rozhlas uvedla, že disponují poloviční zásobou vody oproti zimnímu období a je nutné se s vodou šetřit.

Vodovodní linka ve Václavicích by měla začít fungovat od 10. června 2024, která bude vedená od Chrastavy. Připojení na vodovod bude ale trvat zhruba dva roky pro přibližně 350 obyvatel Václavic. Stavba prochází cca 10 km a probíhá jak na hlavní ulici, tak i v bočních. Během zimního období je stavba upravena na technologický odpočinek, který trvá několik měsíců, vysvětlil starosta Hrádku, Josef Horinka ze Starostů pro Liberecký kraj.

V dopravě obcí způsobí stavba vodovodu nepříjemnosti. Budou muset vykopat silnici, která prochází celými Václavicemi, a připojovat i nový vodní přivaděč z Machnína. Stavba bude probíhat za plné uzavírky. Kromě místních obyvatel budou smět vjet k vykopaným místům pouze vozy hasičů, záchranářů, policie a také autobusy veřejné dopravy.

Náklady na stavbu vodovodu dosáhnou čtyřnásobných 168 milionů korun včetně DPH, z části jsou hrazené z Fondu Turów. Další část nákladů pokryl Hrádek nad Nisou, který pro tento účel získal dotaci ve výši téměř 100 milionů korun z programu na ochranu životního prostředí.